SKŁADNIKI
OK. 15 SZTUK
- 150 g miękkiego masła
- 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 75 g mąki ryżowej lub mąki ziemniaczanej
- foremki do wycinania ciastek
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 – 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni .
- Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki o grubości około 3 mm, podsypując stolnicę mąką. Resztę ciasta trzymać w lodówce.
- Foremką wycinać kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po ostudzeniu można polukrować i dekorować posypkami.