Naleśniki


SKŁADNIKI

 8 SZTUK

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (np. gazowanej)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę wsypać do miski, dodać mleko oraz wodę i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek.
  • Dodać jajka, sól oraz olej roślinny lub roztopione masło i znów krótko wymieszać rózgą lub zmiksować na gładkie ciasto.
  • Rozgrzać patelnię. Wylać niedużą porcję ciasta na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki wazowej i rozprowadzić je po całej patelni powierzchni przekręcając patelnię.
  • Gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i dobrze ścięty, przewrócić go na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórz smażenie na drugiej stronie.